SS Bore Laivahostel Turku

18.03.2024

SS Bore Laivahostel, Turku

Lähdimme Turkuun pikaisella aikataululla Turun kädentaitomessuille. Koska emme tunne Turusta ketään, piti etsiä majoitus. Eikä mikä tahansa majoitus, vaan ehdottomasti erikoinen majoitus. Internetin ihmeellinen maailma tarjosi meille Laivahostel SS Borea. Päätimme, että tämähän pitää kokea ja varasimme hytin kahdenksi yöksi SS Borelta. Emme kovasti ehtineet paikasta mitään etukäteistietoja etsiä, laivamajoitus kuulosti vain niin hienolta ja erilaiselta majoitukselta.

Turkuun illalla saapuessamme Turku tarjosi sumun, jossa ei nähnyt paljonkaan eteenpäin. Navigaattori onneksi ohjasi perille. Toki kaikkia ohjeita emme ymmärtäneet, mutta loppujen lopuksi löysimme parkkipaikan. Laiva olikin paljon suurempi kuin omat mielikuvamme asiasta olivat olleet. Sumunkin keskellä se oli komea näky. Parkkipaikalta joutui kävelemaan tovin aurajoen rantaa, jotta pääsi laivalle ja sisäänkirjautumaan ja saamaan parkkilapun, jotta ei parkkipirkko muista meitä.

Keskustelua Bored
Keskustelua Bored
Hytti SS Bore
Hytti SS Bore

Aulassa meidät otti mukavan vastaanottovirkailijan lisäksi Bored nalle. Se sai hymyilemään ja tuli sen kanssa muutama sana vaihdettua. Hytti oli siisti ja no, oikea laivan hytti. Kello oli jo paljon, eli eikun tavarat hyttiin ja unten maille, koska aamulla oli aikainen herätys ja messuosaston kasaaminen ja turkulaisiin tutustuminen.

Yö oli hiljainen ja uni maittoi erittäin hyvin, vaikka olimme keskustassa. Ääniä ei kuulunut mistään. Aamulla puhelimen herättäessä olisi nukuttanut vielä, mutta eikun pesulle ja hostellin aamupalaan tutustumaan. Se oli yhdellä sanalla sanoen hyvä. Ei perinteinen hotelliaamupala munakkaineen ja pekoneineen, mutta löytyi kyllä puuroa ja leipä- ja leikkelevalikoima oli hyvä. Ja tarvittavat aamukahvit ja -teet ja olimme valmiita päivän haasteisiin.

Sumu otti meidät vastaan tänäkin päivänä. Eli itse Turusta emme vieläkään paljonkaan nähneet.

Messupäivä sujui mukavasti Turun messukeskuksessa ja viideltä messujen mentyä yötauolle lähdimme kiireesti takaisin laivalle, että ehdimme käydä laivan museossa.

Suomen joutsen
Suomen joutsen
Turun linna
Turun linna

Sumussa kävellessämme harmittelimme, että aika ei riittänyt käydä Turun merimuseossa Forum Marinumissa, jonka parkkipaikalla automme oli. Katselimme kuitenkin Aurajoen rannalla olevia laivoja. Suomen Joutsen oli sumun seassa maaginen näky. Suomen Joutsen on 1902 rakennettu purjelaiva, fregatti.

Samalla tajusimme, että SS Bore sijaitsee sadan metrin päässä Turun kuuluisimmasta nähtävyydestä, eli Turun linnasta. Kyllä harmitti tajuta olevansa vieressä ja aika ei riittänyt Turun linnassa käyntiin. Nöin heppoisilla tiedoilla olimme matkaan lähteneet, että emme tienneet majoittuvamme Turun linnan vieressä. Seuraavalla kerralla sitten Turussa täytyy löytää aikaa Turun linnassa käyntiin.

Kapteenin hytti
Kapteenin hytti
Kapteenin tuuraaja
Kapteenin tuuraaja

SS Bore on saanut alkunsa 1960 Ruotsissa. SS Bore oli alkujaan höyrylaiva ja viimeisimpiä Scandinaviassa rakennettuja höyryjä. SS Borelta unohtui antaa numero, joten Turkulaiset kutsuvat sitä nolla Boreksi.  Elämänsä aikana se on seilannut monilla eri merillä mm Itämerellä ja Välimerellä. Ompas se käynyt Kanadassakin ja punaisella merellä.

Kapteenin tuolissa istuessa sumun peittämän Aurajoen laineilla voi pohtia, että millaista olikaan Kapteenin elämä laivalla. Iso vastuu niin miehistöstä kuin risteilylle lähteneistä vieraista. Mitäs, kun tämmöinen sumu kietoi laivan sisäänsä ja ei näkynyt muutamaa metriä enempää eteenpäin? Entäs näkyykö merirosvoja? Tai matkustaa paratiisisaaren rannalle viemään ihmiset nauttimaan unelmalomasta. 

Bore on kunnostettu alkuperäistä kunnioittaen ja siellä pääsee vuosikymmenten takaiseen tunnelmaan.

Sitä käy mielessä, että millaisia ihmisiä on käynyt nauttimassa risteilyn hurmasta? Millaista se on ollut vuosikymmeniä sitten? Onko se ollut samanlaista kuin tänä päivänä vai onko meno ollut erilaista?

SS Boren laivamuseo oli ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka.

Summa summarum Bore yllätti positiivisesti. Hytti oli siisti ja mukava, ikkunankin sai auki. Pesutilat olivat kyllä kovin pienet, mutta ajoivat asiansa. Aamupala oli hyvä ja maittava. Museo vei menneeseen aikaan . 

Toisena iltana laivan ravintolassa oli elävää musiikkia, mitä emme jaksaneet päivän päätteeksi edes ajatella mennä katsomaan. Ravintola oli hyttimme seinän takana, mutta sieltä ei kuulunut inahdustakaan. Ainoat äänet olivat laivan omat äänet, sekä käytävällä hytteihinsä menevien ihmisten ovien äänet.

Seuraavana aamuna sää oli hieman kirkastunut, mutta antoi meille kunnon lumipyryn. Eli kunnon suomalainen maaliskuun sää.  Lähdimme toiseksi päiväksi messuille ja siitä sitten kohti useamman sadan kilometrin matkaa kotiin.

Mikäli olet menossa Turkuun ja etsit majoitusta, me suosittelemme ehdottomasti SS Boren laivahostellia!